zemislava

Rajčiak obyčajný -1409075677


Plody rajčiaka jedlého tvorí z viac ako 90% voda, 5% sacharidy a 2,5% bielkoviny. Má vysoký podiel vlákniny a neobsahuje takmer žiadne tuky. Zrelé plody rajčiaka jedlého sú bohaté na beta karotén a vitamín C, v menšej miere obsahuje aj vitamín B, lykopén, chróm a draslík. Zelené nedozreté plody môžu spôsobiť otravu organizmu.Záujímavosti o rajčinách: 1. Botanicky je rajčina ovocie, ale ako píše aj server express.co, pred 121 rokmi, konkrétne 10. mája 1893 rozhodol Najvyšší súd USA, že rajčina je zelenina, nie ovocie. 2. Prvé rajčiny v Európe mali zlatistý nádych (volali ich aj zlaté jablká... [celý článek]


Čakanka obyčajná-1404231726


Ľudovo tiež cigória, cichorie, cigorka, čaganka, čakanka, čekánek, Hanička, korenie svätého Petra, nemecká káva, podražník. Koreň čakanky obsahuje do 49% inulínu (používa sa pri liečení cukrovky) a 0,1% glykozidu intybínu, triesloviny, cholín, arginín, živicu, sliz, minerálne látky. Hlavné obsahové látky sú v mliečnej šťave. Ide o horké látky terpénového charakteru, triterpénové deriváty, gumu a i. V listoch je kumarínový glykozid cichoriín, ďalej levulóza, inulín, cholín, arginín, kyselina cichóriová. Upražený koreň pri teplote 140 stupňov Celzia nahrádza kávu - cigóriu. Tento spôsob využ... [celý článek]


Čerešne -1402127755


Ďalším veľmi zdravým sezónnym ovocím sú čerešne. Obsahujú vitamíny B3, B5 a C. Okrem toho obsahujú betakarotén, biotín, kyselinu listovú, vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, selén, vlákninu a sacharidy. Čerešne sú plné antioxidantov antokyanínov, ktoré znefunkčňujú niektoré enzýmy spôsobujúce zápaly a dokážu utlmiť bolesť. Pomáhajú najme pri artritíde, pretože výrazne znižujú hladinu kyseliny močovej v kĺboch. Okrem toho zmierňujú bolesti pri osteoartritíde a reume. V čerešniach sa nachádza aj melatonín - jeden z najúčinnejších bojovníkov proti volným rad... [celý článek]


Kukurica -1400929534


Pôvod Nálezy zvyškov kukuričných vretien v jaskyniach dokazujú, že už v roku 3000 pred n.l. sa Indiáni Južnej a Strednej Ameriky živili kukuricou. O niekoľko tisícročí neskôr Kolumbus priviezol kukuricu do Európy.Ďalšie účinné látky Obsahuje hlavne saponíny, flavóny, allantoín a z minerálnych látok predovšetkým draslík, vápnik a selén. Kukurica neobsahuje lepok, pri žltých kukuričných zrnách zaváži vysoký obsah karotenoidov a B vitamíny. Hodnotnými rastlinnými ochrannými látkami pre výživu ľudí, ktoré nájdeme v kukurici, sú inhibítory proteáz.Význam pre zdravie - chráni sietnicu a prispi... [celý článek]


Šošovica -1400146160


Šošovica bola vraj známa už v starom Egypte, kam sa dovážala a stala sa jedlom boháčov. Najviac šošovice sa však tradične konzumuje v Indii, kde pestuje viac ako päťdesiat druhov najrôznejších farieb a veľkostí tejto jedinečnej plodiny. Má v sebe aj veľa železa, tým podporujú tvorbu, ale aj cielenú obnovu krvi. Keď do uvarenej pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, uľahčíme vstrebávanie železa.Doporučuje sa pri odtučňovacích kúrach, pri chudokrvnosti a pri problémoch so zvýšeným cholesterolom. Podobne ako ďalšie strukoviny reguluje činnosť čriev a funguje ako skvelá prevencia pri zápche.Je vho... [celý článek]


Vres obyčajný -1399053222


Vres je meter vysoký vždy zelený ker. V ľudovom liečiteľstve sa používa jeho vňať a kvety. Obsahuje glykozid, tanín, flavonoidy, horké látky, triterpény. Používa sa najmä pri liečbe kataru močového mechúra a infekciách močového ústrojenstva. Vhodný je aj proti hnačke, zväčšenej prostate, reume a nespavosti. Veľmi dobre rozpúšťa močové kamene. Pôsobí močopudne, potopudne, upokojujúco a má protizápalové účinky. Vres je rastlina s veľmi silnými účinkami, a preto by sa mala používať opatrne. Je možné ho užívať dlhodobo, najmä v kombinácií s inými bylinkami. ... [celý článek]


1 ... 2 3 4 5 6 ... 39
Další články »


Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok