zemislava

Aspartam

Aspartam je dipeptid zložený z kyseliny asparagovej a fenylalanínu. Bol objavený v roku 1965 a dnes je jeden z najpoužívanejších umelých sladidiel vôbec. Je 220 krát sladší než sacharóza a má energetickú hodnotu 4 kcal/g. jeho zdravotná nezávadnosť je sporná. Umelé sladidlá narúšajú prirodzenú schopnosť tela regulovať množstvo prijatej potravy a výsledkom je, že ľudia priberajú viac ako keby jedli potraviny sladené cukrom. Pri dlhodobom požívaní aspartamu boli zistené tieto účinky: karcinogén, spôsobuje predčasné pôrody, cukrovku, obezitu, stratu pamäti, bolesti hlavy, depresie, leukémiu, nespavosť a narušenie inteligencie. Tieto nežiaduce účinky nie sú nezanedbateľné, a preto odporúčam vyhýbať sa potravinám obsahujúcim aspartam. Ide najmä o sladené nápoje „light“, žuvačky, niektoré druhy sladkostí a lieky.


Zdroj: Doba jedová 2, Anna Strunecká a Jiří Patočka


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok