zemislava

Čaj - úvod

Čaj je starý kultúrny nápoj. Lístky pochádzajú z čajovníka a podľa spôsobu ich zberania sa rozoznávajú čaje zelené, biele, čierne a mnohé ďalšie. Má blahodarné účinky na náš organizmus vďaka látkam, ktoré obsahuje. Tieto účinky poznajú Číňania už 3000 rokov, ale v Európe sa čaj udomácnil až v 17. storočí najprv v Holandsku a potom vo Veľkej Británii. Dnes sa pije už po celom svete. Najvýznamnejšou látkou je thein, ktorý pri zaliatí horúcou vodou prechádza do nápoje aj spolu s ďalšími látkami - trieslovinami a flavonoidmi. Thein je alkaloid chemicky totožný s kofeínom. Vplyv čaju na náladu je podľa niektorých štúdií pozitívny, podľa iných žiadny, ale prevažuje názor, že sa nálada zlepšuje a informácie lepšie spracovávajú. Vplyv na dĺžku a kvalitu spánku nebol dokázaný. Triesloviny majú množstvo priaznivých účinkov na napríklad na tráviaci trakt či sliznicu ústnej dutiny, chránia pred črevnými patogénmi a tiež pred oxidačným stresom, znižujú hladinu lipidov v krvi a zmenšujú riziko trombózy. Priaznivo ovplyvňujú ako nervovú tak aj kardiovaskulárnu sústavu. Najnovšie výskumy ukazujú že mlieko pridávané do čaju potláča účinky polyfenolov a flavonoidov, a preto znižuje pozitívny vplyv na naše telo. Väčší problém ale sú nálevové vrecúška, ktoré sa vyrábajú zväčša z bieleného papiera a okrem čaju si do vody vyluhujete aj chemické látky použité pri spracovaní papiera. Preto je vhodné kupovať sypané čaje, ktoré sú zároveň aj kvalitnejšie ako staré posekané zvyšky v nálevových vrecúškach. Zdroj: Anna Strunecká a Jiří Patočka, Doba jedová 2


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok