zemislava

Čakanka obyčajná

Ľudovo tiež cigória, cichorie, cigorka, čaganka, čakanka, čekánek, Hanička, korenie svätého Petra, nemecká káva, podražník.

Koreň čakanky obsahuje do 49% inulínu (používa sa pri liečení cukrovky) a 0,1% glykozidu intybínu, triesloviny, cholín, arginín, živicu, sliz, minerálne látky. Hlavné obsahové látky sú v mliečnej šťave. Ide o horké látky terpénového charakteru, triterpénové deriváty, gumu a i. V listoch je kumarínový glykozid cichoriín, ďalej levulóza, inulín, cholín, arginín, kyselina cichóriová.

Upražený koreň pri teplote 140 stupňov Celzia nahrádza kávu - cigóriu. Tento spôsob využitia byliny je známy už z roku 1690 v Holandsku.
Odvar z koreňovej drogy (2 g na 200 ml vody) sa užíva 2 – 3-krát denne na podporenie chuti do jedenia a pri chronických ochoreniach žlčníka a pečene. V liečiteľstve sa koreň používa pri cukrovke, na trávenie, pri zápche. Zvonka sa vo forme obkladov používa na bolestivé zápaly, ekzémy a vredovité ochorenia. Čakankový odvar pomáha pri funkčnej zápche, častej pri zmenách pobytu (tzv. cestovná zápcha).
Šťava z koreňa, zľahka vtieraná do vlasovej pokožky, podporuje rast vlasov. Mladé, čerstvé korene čakanky je možné použiť v homeopatii, tiež v gastronómii na prípravu omáčok. Kvetová droga sa používa vo forme záparu na vypláchnutie očí pri zápalových ochoreniach.

V starom Egypte bola považovaná za magickú bylinu, ktorá vraj dávala krásu a úspech. Čakanka si je vedomá svojej krásy. Akonáhle ju odtrhneme a hoc aj hneď dáme do vody, veľmi rýchlo zvädne.


http://bylinky.nazdravie.sk/sk/cakanka-obycajna/7/


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok