zemislava

Červená repa - Cvikla

Červená repa je potravina, ktorá bola známa už v stredoveku. Jej pôvod je v Stredomorí a v dnešnej dobe sa najviac pestuje vo východnej Európe a USA. Dnes existuje celý rad kultúrnych odrôd, ktoré sa líšia odtieňom aj tvarom.

Obsahuje:

● meď, zinok, jód - podporujú pevnosť nechtov a vlasov
● vitamín E - na celkovú regeneráciu organizmu, spamaľuje starnutie
● vlákninu - podporuje pravidelné vyprázdňovanie a eliminuje vstrebávanie cholesterolu v črevách
● draslík, horčík, vápnik - zabraňujú prekysleniu organizmu, majú blahodarný vplyv pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi
● kremík - je nevyhnutný pre pevnosť väzív a pružnosť ciev

Cvikla bola uznávaným liekom už v starovekom lekárstve, jej liečivé účinky sa využívajú pri:

• nadváhe
• problémoch s pečeňou a obličkami
• prevencii proti rakovine
• uľahčuje liečbu chrípky a nachladnutia
• črevných a žalúdočných problémoch
• zbavuje organizmus toxických látok
• obsahuje rozpustné vlákniny znižujúce hladinu cholesterolu
• šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku

Zhrňme si heslovite jej pozitíva :

- podporuje peristaltiku čriev, čím odstraňuje zápchu
- podporuje činnosť žalúdka a žlčníka
- odstraňuje z tela jedovaté látky
- vytvára väzivové tkanivá
- zosilňuje steny ciev
- zlepšuje využitie bielkovín
- zaisťuje duševnú pohodu
- spevňuje pokožku
- napomáha pri alergiách
- aktivuje tvorbu červených krviniek
- má kladný vplyv na reumu
- je cenným pomocníkom proti mykózam


Zdroj: http://lesk.cas.sk/clanok/85835/cvikla-ma-protirakovinove-ucinky-spoznajte-jej-silu.html
http://fit.server.sk/vyziva/cervena-repa-cvikla/


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok