zemislava

Cesnak

Cesnak obsahuje dve základné zlúčeniny a tou je aminokyselina s názvom alicín a enzým na báze bielkoviny zvaný alináza. Alicín je prchavá látka, ktorá prežíva len niekoľko hodín, ale je to silné prírodné antibiotikum - asi jednou päťdesiatinou tak silný ako penicilín. Cesnak má však ešte aj silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Okrem základných zlúčenín obsahuje aj desať rôznych prírodných cukrov, vrátane fruktózy, glukózy a inzulínu, tiež veľké množstvo minerálov, ako je meď, železo, zinok, vápnik, mangán, hliník či selén. Aj vďaka týmto všetkým látkam má cesnak skutočne silnú liečivú moc, vnútri tela pracuje tak, že podporuje schopnosť bielych krviniek bojovať s infekciami a stimuluje všetky imunitné bunky v organizme, ktoré sú dôležité pri boji ako s vírusovou, tak i s bakteriálnou infekciou.

Tu je 5 chýb, ktorým sa treba pri užívaní cesnaku vyhnúť.

1. Nie tabletkám a kapsuliam s olejom. Takáto forma lieku sa na prvý pohľad zdá určite prijateľnejšia, príjemnejšia a hlavne pohodlnejšia, než kedy ste si dali čerstvý cesnak, ktorý vám možno vženie slzy do očí a zanechá nepríjemný pach. Ale ak vezmete do úvahy svoje zdravie, účinky akýchkoľvek tabliet či kapsúl sú oveľa, naozaj oveľa menšie, než keď si dáte strúčik čerstvého cesnaku.

2. Nie varený Cesnak sa do jedál používa ako korenina či dochucovadlo, čo je síce fajn, ale pokiaľ chcete cesnak užívať ako liek, tak by ste mali vedieť, že varenie či akákoľvek iná tepelná úprava z cesnaku odstráni všetok alicín. Takže aj v tomto prípade platí, jedine čerstvý, najlepšie rozdrvený, prípadne nakrájaný na tenké plátky.

3. Chráňte si mikroflóru Keďže cesnak je naozaj silným antibiotikom, aj pri ňom si treba dávať pozor na zdravú mikroflóru. Tak ako iné lieky, aj on totiž môže zabiť aj tie dobré baktérie. Preto, ak ste zahájili liečbu cesnakom, mali by ste myslieť aj na probiotiká a dopriať si ich vo zvýšenej miere (najlepšie samozrejme z prírodných zdrojov a potravín).

4. Pozor na starý cesnak Je dôležité naučiť sa rozoznávať starý cesnak od mladého, pretože starý cesnak nie je tak silný a má menšie účinky. Dobrý a silný cesnak a ten správny pre liečbu je cesnak so zeleným pruhom v strede. Ak držíte v rukách takýto cesnak, môžete si byť istí, že má presne tú liečivú silu, ktorú potrebujete. Ideálne je na takéto použitie zohnať bio alebo domáci cesnak.

5. Správna denná dávka Pri liečbe cesnakom vám nebude stačiť zjesť jeden malý strúčik cesnaku denne, svoju silu ukáže len pri konzumácii vo väčšom množstve. Podľa odborníkov sú akurát dva až tri stredné strúčiky cesnaku denne, niektorí z nich tvrdia, že práve takáto dávka už aj v krátkej dobe účinne pomáha v boji s infekciou či iným problémom.

Náš tip: Najlepšie je schrúmať strúčik čerstvého cesnaku len tak alebo si ho podrviť a zjesť, ale určite nie každý niečo také znesie. Pomôcť si teda môžete tak, že čerstvý cesnak (nakrájaný alebo podrvený) primiešate alebo pridáte do niečoho, čo máte radi - napríklad med, kompót, mäso, tvaroh, atď. alebo ho niečím zapijete. Najčastejšie sa čerstvý cesnak zapíja napríklad mliekom, ktorý neutralizuje jeho pikantnosť i prípadný pach v dychu.

viac na: http://www.aktuality.sk/clanok/270448/cesnak-je-prirodne-antibiotikum-a-naozaj-lieci-ale-musite-ho-uzivat-spravne/


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok