zemislava

Chren dedinský

Popri kuchynskom využití je chren obľúbenou rastlinou ľudového liečiteľstva, o čom sa prvá zmienka objavila v 16. storočí.

Jeho ostrá chuť pochádza z horčicového oleja, a preto má podobné účinky ako horčica.

So strúhaným koreňom sa liečia problémy žalúdočné, žlčníkové, pečeňové a i. Používa sa aj na vypudenie črevných parazitov. Má antispazmatické vlastnosti, podporuje tvorbu žlče a je vhodný aj pri sinusitíde. Má antibakteriálne účinky a používa sa pri prechladnutí.

Pretože zvonka spôsobuje lokálne prekrvenie, používa sa aj pri bronchitíde a svalových bolestiach. Zápar či vývar sa dá využiť ako močopudný prostriedok v prípade dny a reumy. Ak sa chren máča v alkohole, možno ho využiť na uvoľnenie svalových kŕčov vtieraním do pokožky.

POZOR
!Neodporúča sa pri ťažkostiach s obličkami, v prípade citlivosti žalúdka alebo pre nervóznych ľudí a tehotné ženy. Prchavý olej z chrenu má silný účinok, preto môže dráždiť na kašeľ, vyvolať tupú bolesť hlavy a podráždenie očí. Preto ho treba konzumovať rozumne v malých dávkach!

!Kto trpí zníženou činnosťou štítnej žľazy mal by sa konzumácii chrenu vyhýbať!

Tipy a triky

Chren chutí najlepšie, ak je čerstvo nastrúhaný.

Čím je chren jemnejšie nastrú-haný, tým intenzívnejšia je chuť a vôňa.

Nastrúhaný chren je možné zmraziť, no nie celý koreň, ten držíme vo vlhkom piesku.

Pri jedle nepodávame chren na striebre, chren by ho zakalil.


Zdroj:

Aká je to liečivá rastlina?, Wolfgang Hensel

Liečivé rastiliny, Kalligram

100 receptov na posilnenie imunity, Charlotte Haigh

http://www.sme.sk/c/4246642/chren.html




Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok