zemislava

Čierne korenie

Výsledky vedeckých výskumov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu príjmanej potravy a tým následne prispieť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu.Hlavná účinná zložka čierneho korenia, alkaloid piperín má schopnosť výrazne zvyšovať vstrebávanie a biologické využitie viacerých živín z potravy a tiež zvyšovať využitie niektorých výživových doplnkov.

Piperín je štipľavá zložka nachádzajúca sa v plodoch rastlinnej čeľade Pieprovitých - Piperaceae, kam patrí aj známe a často používané Čierne korenie – Piper nigrum. Má dlhú históriu použitia siahajúcu do Ajurvédskej medicíny ako posiľňujúci a liečebný prostriedok. Obsah piperínu v čiernom korení býva v rozmedzí 5 až 9%.
Piperín môže zmeniť bezvýznamne zdravotne pôsobiacu látku, korenie kurkumu na vysoko účinný liek. Typickým príkladom je 20-násobné zvýšenie biologickej účinnosti kurkumínu - prírodného bojovníka proti zápalom, infekciám a rakovine.

Použitie piperínu z čierneho korenia v klinických pokusoch in-vivo viedlo k zníženiu škodlivej peroxidácie lipidov (tukov), ovplyvneniu bunkového metabolizmu sírnych zlúčenín a posilneniu antioxidačnej ochrany.
Piperín zlepšením biologického využitia kurkumínu zvyšuje koncentráciu beta-endorfínov a serotonínu v mozgu, čím pôsobí ako prírodné antidepresívum. Tiež zvyšuje tvorbu melatonínu a celkovo zlepšuje funkčnosť mozgu.

Piperín povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov pankreasu, posiľňuje tráviacu kapacitu a významne skracuje čas prechodu potravy tráviacim traktom.

Pôsobenie piperínu aj napriek pálivému pocitu znižuje výskyt žalúdočných ulcerácií (vredov), modifikuje kontrakcie (sťahovanie svaloviny) tráviaceho traktu.

V klinickej štúdii sa hodnotili antiproliferatívne účinky (brzdiace nekontrolované delenie buniek) resveratrolu z červeného viniča, cinamaldehydu zo škorice a piperínu z čierneho korenia proti deleniu buniek pri rakovine hrubého čreva. U všetkých troch látok sa dokázali antiproliferatívne účinky.

Piperín z čierneho korenia inhibuje - tlmí účinok pečeňového enzýmu cytochróm-CYP3A4, z tohto dôvodu by sa mali ľudia užívajúci lieky odbúravané uvedeným enzýmom vyhýbať súčasnej konzumácii vačšieho množstva čierneho korenia. Súčasná konzumácia môže spôsobiť spomalenie odbúravania, a nadmerné zvýšenie účinnosti konkrétneho lieku a v krajnom prípade zapríčiniť prejavy predávkovania.


viac na: http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceutika_vo_vyzive/cierne_korenie.aspx


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok