zemislava

Čokoláda - 2. časť

Čokoláda sa najprv pripravovala ako nápoj alebo z nej vyrábali rozličné cukríky a torty. Až po dlhšom čase sa začali vyrábať a voľne predávať tabuľky čokolády.
Aztékovia do svojich čokoládových nápojov často pridávali kukuričnú múku, ktorá absorbovala prebytočné kakaové maslo.

V roku 1825 si dal holandský chemik Coenraad Van Houten patentovať hydraulický lis, pomocou ktorého sa oddeľovalo kakaové maslo od kakaovej masy. Tento vynález čoskoro začali používať viaceré továrne na čokoládu.

Roku 1847 začal Francis Fry experimentovať s miešaním kakaovej masy. Do zmesi pridal namiesto vody kakaové maslo, a tak vo Veľkej Británii vznikla vôbec prvá tabuľka čokolády.

Prvá mliečna čokoláda sa objavila v roku 1875 vo Švajčiarsku vďaka Danielovi Petrovi a Henrimu Nestlému. Vyrábali ju pridaním sušeného mlieka, ktoré objavil Nestlé.


Zdroj: Čokoláda, OTTOVO NAKLADATEĽSTVO, 2005

http://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cokol%C3%A1da

http://www.velkaepocha.sk/200708023104/Cokolada-historia-a-sucasnost.html


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok