zemislava

Čokoláda - 3. časť

Botanici poznajú asi 20 druhov kakaovníkov, ale obchodne sa dá využiť len jeden. Kakaovník rastie v tropických oblastiach s vysokou vlhkosťou, kde sa teploty pohybujú medzi 20 a 30°C. Najlepšia nadmorská výška na pestovanie je 400 – 600 m. Tam kakaovník rastie popri vyšších rastlinách a stromoch, ako je napríklad banánovník a kokosová palma, ktoré pomáhajú chrániť chúlostivé kakaovníky pred vetrom a ostrím tropických slnečným žiarením.

Mladé kakaovníky prinášajú plody po troch až piatich rokoch. Plody zrejú 6 mesiacov a ich zber je pomerne náročný. Plody sa zberajú ručne a potom sa rozrezávajú mačetou. Obnaží sa až 40 bôbov, ktoré sú usporiadané v piatich radoch, obklopené cukrovobielou dužinou.

Podľa kvality sa bôby delia na 3 druhy. Z najvzácnejších sa vyrába menej ako 3% svetovej produkcie čokolády. Okolo 85% výroby je z bežných kakaových bôbov a 10% pripadá na špeciálne krížené bôby.



Zdroj: http://www.metropolislive.cz/detail/4854/11/

Čokoláda, OTTOVO NAKLADATEĽSTVO, 2005



Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok