zemislava

Čokoláda - 4. časť

Po zbere plodov kakaovníka sa začína ich spracovanie. Prvá fáza výroby čokolády je kvasenie, ktoré trvá približne týždeň. Kakaové bôby sa spolu s dužinou uložia do veľkých nádob a zakryjú sa listami banánovníka. Pôsobením hmyzu a kvasiniek strácajú svoju prirodzenú kyslosť a horkosť. Po ukončení kvasenia sa vysypú z nádob a začína sa sušenie na slnku. Vysušené bôby sa dôkladne prezrú a balia do vriec po 50 kg a sú pripravené na prevoz. Len čo bôby dorazia na určené miesto znova sa prezerajú a potom sa 20 - 30 minút pražia.

Potom sa bôby nechajú vychladnúť a v triediacich strojoch sa zbavujú šupiek a melú sa na malé čiastočky. Tak sa vytvorí kakaová drvina, ktorá sa ďalej melie až vznikne pasta, čiže kakaová masa, z ktorej potom vznikajú všetky ostatné kakaové výrobky.Z kakaovej masy sa získava kakaové maslo, ktoré sa môže buď ponechať v mase alebo odobrať a použiť napríklad v kozmetickom priemysle. Kakaová masa sa varí a pridáva sa do nej cukor. Do mliečnej sa pridáva sušené mlieko a cukor. Biela čokoláda sa vyrába len z kakaového masla, sušeného mlieka a cukru, no niektorí výrobcovia tam pridávajú aj vanilku.

Následne sa čokoláda premiešava, aby sa všetky ingrediencie dostali do seba. Premiešavanie môže trvať od niekoľkých hodín až po niekoľko dní. Potom sa čokoláda necháva pomaly ochladzovať. Kovové formy sa naplnia teplou čokoládou a na vibračnom páse sa z nej odstránia všetky vzduchové bubliny. Následne čokoláda putuje chladiacim tunelom kde tuhne. Potom nasleduje balenie a distribuovanie.



Zdroj: Čokoláda, Ottovo nakladateľstvo, 2005


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok