zemislava

Fazuľa

Fazuľa sa k nám dostala z Mexika. Jej pestovanie nie je vôbec náročné. Vie sa prispôsobiť akýmkoľvek pestovateľským podmienkam. Je odolná premenlivej klíme. Ide o zázračné bobuľky, čo sa týka zdravia. Fazuľa obsahuje značné množstvo železa, vápnika, draslíka, vitamínu C a rôznych vitamínov skupiny B.

Obsahuje obrovské množstvo vlákniny, povzbudzuje črevnú činnosť, upravuje trávenie a viaže jedovaté látky a tuky. Obsiahnutý mangán je dôležitý pre zdravý rast vlasov. Konzumácia fazule pomáha pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom.

Maslová fazuľa dobre vplýva na udržanie zdravej pokožky a vlasov. Tmavá fazuľa je toxická a preto sa vždy musí konzumovať len tepelne spracovaná, no tak isto obsahuje vitamíny a stopové prvky dôležité pre telo.
Fazuľa aduki alebo adzuki je v Japonsku považovaná za kráľovnú fazúľ a keďže dobre odvádza odpad z tela používa sa pri celkovej detoxikácii.

Fazuľa mungo sú malé, olivovo zelené fazule, ktoré chuťovo pripomínajú zelený hrášok. Pôvodne sa rozšírili z Indie. Niekdy sú označované vďaka svojej výživnej hodnote ako zelené sójové bôby. Mungo je ideálne na nakličovanie, veľmi rýchlo rastie a je veľmi chutné. Môže sa použiť aj ako varená strukovina do šalátov, zeleninových jedál, polievok, ale najviac vitamínov má vo forme klíčkov. Obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín, železa, mangánu, horčíka, draslíka a fosforu, vitamínov skupiny B.


Zdroj: http://zena.atlas.sk/abeceda-vyzivy-fazula-vas-zbavi-vody/zdravie/vyziva/758919.html
http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=7106
100 receptov na posilnenie imunity, Charlotte Haigh


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok