zemislava

Gaštan jedlý

V tomto období všade v meste rozvoniavajú stánky s pečenými gaštanmi a mnohí určite neodoláte a pár si ich kúpite. A to je dobre pretože aj gaštany majú čo ponúknuť pre zdravie človeka.

Najstaršie zmienky o výskyte tejto rastliny pochádzajú zo Stredomoria a severnej Afriky, kde
sa gaštan jedlý (Castanea sativa Mill.) vyskytoval už počas doby bronzovej. Jedlé gaštany vraj na juh Slovenska priniesli Turci počas stredovekých nájazdov. Iné zdroje zas tvrdia, že to boli Rimania už pred takmer dvomi tisícročiami.

Tradičná čínska medicína ich považuje za dôležitý zdroj životodarnej energie. Výborné sú podľa nej na posilnenie kĺbov a kostí, zvýšenie vitálnej energie a vytrvalosti organizmu, a obnovu činnosti obličiek.

Ľudoví liečitelia ich priaznivé účinky využívajú pri poruchách krvotvorby, či kardiovaskulárnych poruchách. Vynikajúce účinky im tiež pripisujú pri zlepšení kvality vlasov a kože. Pokrmom dodávajú gaštany sýtosť vďaka obsahu škrobu, bielkovín a sacharózy, aj preto ich nemožno označiť za diétne.

Obsahujú tiež také množstvo vitamínu C ako citróny. Takisto sú zdrojom vitamínu B1, B2 a E, no a netreba zabúdať ani na minerály ako vápnik, horčík, zinok, draslík, železo a fosfor. Vhodné sú aj pre diabetikov a tiež celiatikov – neobsahujú totiž lepok, ďalej pri chudokrvnosti, ale aj pri celkovom vyčerpaní. Čaj z listov gaštana jedlého pomáha pri astme a pľúcnych chorobách, a kôra zo stromu pôsobí ako liek proti hnačke.


Zdroj: http://varecha.pravda.sk/magazin/jedle-gastany-su-chutne-a-zdrave-/10329-clanok.html
http://www.romanakatka.estranky.sk/clanky/plody-gastana-jedleho.html


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok