zemislava

Jogurty

Pred 100 rokmi, v roku 1905, Bulhar Stamen Grigorov objavil príčinu kvasenia bulharského jogurtu. Sú to dve baktérie - lactobacillus bulgaricus a streptokok termophilus. Životodarný produkt, ale poznajú v Bulharsku ešte od čias osídlenia thráckými kmeňmi.
V Bulharsku je jogurt známy od 13. storočia. Existujú listiny v bulharskom i iných jazykoch, ktoré potvrdzujú, že výrobok bol používaný v národnom lekárstve celé stáročia. Prvýkrát sa o jogurte zmieňuje v písomnej podobe v 8. storočia prameň, ktorý turecky píše o "jogurut". O niekoľko storočí neskôr sa meno zmenilo na "jogurt". Avšak podľa historikov, slovo "jogurt" je hunsko-altajského pôvodu a tak je spojené s Prabulharmi. "Jog" znamená "hustý" a "URT" = mlieko. Sú zachované údaje, že Džingischán dával armáde ako potravu jogurt. V západnej Európe sa podľa prameňov jogurt objavil v roku 1644. Podľa legendy vyliečil z hnačkyTurek ovčím jogurtom franského imperátora Ľudovíta XI.


Mliečne baktérie obsiahnuté v jogurte:
- podporujú vylučovanie exkrementov a prospievajú črevnej mikroflóre
- fermentujú cukor
- obmedzujú hnilobné procesy a znižujú riziko výskytu karcinómov
- vo vaginálnom prostredí bránia premnoženiu patogénnych organizmov
- obmedzujú infekcie v dutine ústnej
- zvyšujú odolnosť organizmu
- predchádzajú hnačkám, zápcham a nadúvaniu
- zamedzujú chronickým výtokom
- liečia alergie, chronické zápaly, črevné ochorenia
- redukujú hladinu cholesterolu v krvi

Baktérie mliečneho kvasenia vo veľkej miere rozhodujú o tom aký bude náš zdravotný stav a ako bude vyzerať naša koža, pleť, ako budeme znášať stres, ako sa budeme cítiť, ako budeme unavení a ako často budeme mať zažívacie ťažkosti.

No nie je jedno aký jogurt konzumujete. Zväčša platí že čím lacnejší a redší jogurt, tým menej probiotických kultúr obsahuje. Vyhýbajte sa presladeným nahrážkam za jogurty. No nenechajte sa zmiasť nápisom na jogurte, že obsahuje živé kultúry. Každý jogurt obsahuje živé kultúry, inak by z mlieka ten jogurt ani nevznikol. Záleží potom už len na množstve iných prídavných látok ako sú konzervanty a farbivá. Snažte sa vyberať pokiaľ možno najviac prírodné výrobky.

Jogurty z kozieho mlieka sú síce pre nás najzdravšie ale majú výraznú koziu pachuť alebo vôňu a to môže veľa ľudí odradiť. Náhradou potom môže byť jogurt z ovčieho mlieka. Ak vám ani tento nechutí tak nepohrdnite ani kravským jogurtom, i keď pre ľudské telo je najmenej zdravý.


Zdroj: http://www.syridlo-predaj.sk/index.php/bulharsky-jogurt-a74


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok