zemislava

Kardamon

Kardamon - anglicky označovaný ako Cardamom, bolo vzácne a drahé korenie a liečivo známe už starým Grékom a Rimanom. Sú to vrásčité semená z 1 - 2 cm dlhých vajcovitých toboliek tropického kríka "kardamovníka obecného", patriaceho medzi rodinu zázvorovitých. Pôvodom je z Indie a Cejlónu. Podľa typu jedla sa používajú žltozelené sušené celé tobolky, v ktorých sú čierne zrnká, alebo samotné celé zrnká alebo už pomleté.

Kardamon má priaznivé účinky na zažívanie, pôsobí proti žalúdočným problémom (pálenie záhy), považuje sa za afrodiziakum, tonizuje, má antiseptický a diuretický účinok.Keď rozhryzieme pár kardamonových semien, má to veľmi ukľudňujúci vplyv na nervovú sústavu, osvieži dych a zlepší trávenie. Eliminuje prekyslenie zo sladkých jedál.

Starobylí Egypťania žuvali kardamonové semienka ako čistič zubov, Gréci a Rimania ich používali ako parfém a Indovia považovali Kardamon za liek na tučnotu.

Kardamon sa pridáva do čaju a kávy (známe v arabských krajinách), jogurtu, je súčasťou koreniacich zmesí, používa sa do pečiva, perníkov, koláčov, sušienok,vôbec sladkých dezertov, pri výrobe likérov, i do zeleninových jedál, strukovín, ryže, niektorých polievok a omáčok. Nájdeme ho v pokrmoch indickej, arabskej i čínskej kuchynii. Je súčasťou kari korenia a garam masaly. Koreníme ním veľmi opatrne, pretože ide o výrazné korenie.


Zdroj: http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=2858


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok