zemislava

Korenie - úvod

Ľudia si aromatické vlastnosti korenia cenia už od dávna. Ich exotická chuť a vôňa nám dodnes pripomína staroveké civilizácie, ktoré si cenili korenie pomaly viac ako zlato. Korenie je pre ľudí zaujímavé, pretože umocňuje chuť a vôňu pokrmov a nápojov, predlžuje ich trvanlivosť a niektoré druhy majú dokonca aj liečivé účinky.

Pod pojmom korenie sa skrýva široké spektrum rastlinných druhov aj jednotlivých častí rastlín - puky, kvety, semená, plody, korene, kôra, dužina, stonky a listy. Používajú sa vo forme prášku, drvené, strúhané, mleté. Upravujú sa varením, sušením, lúhovaním či pražením.

Jednotlivé druhy korenia sa líšili svojou dostupnosťou a cenou. Niektoré druhy boli veľmi vzácne a dnes už celkom vymizli ako napríklad ochucovadlo Rimanov a Grékov - silphium. Posledný kus tejto rastliny údajne skonzumoval sám cisár Nero, takže my si môžeme akurát tak predstavovať ako asi chutilo.

Po otvorení prvých obchodných ciest medzi Západom a Východom malo korenie zásadný vplyv na utváranie nášho sveta v priebehu celej histórie. Túžba po vzácnom a luxusnom korení hnala dobrodruhov na výpravy a hľadali sa stále nové obchodné cesty, ktoré sa nezaobišli bez významných námorných objavov. Na druhej strane ale korenie zapríčinilo mnoho veľkých migrácií, stálo v pozadí otroctva, zániku a premiešania civilizácií a radu iných politických a spoločenských zmien.



Zdroj: Korenie, Rob Alcraft


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok