zemislava

Kukurica

Pôvod

Nálezy zvyškov kukuričných vretien v jaskyniach dokazujú, že už v roku 3000 pred n.l. sa Indiáni Južnej a Strednej Ameriky živili kukuricou. O niekoľko tisícročí neskôr Kolumbus priviezol kukuricu do Európy.

Ďalšie účinné látky

Obsahuje hlavne saponíny, flavóny, allantoín a z minerálnych látok predovšetkým draslík, vápnik a selén. Kukurica neobsahuje lepok, pri žltých kukuričných zrnách zaváži vysoký obsah karotenoidov a B vitamíny. Hodnotnými rastlinnými ochrannými látkami pre výživu ľudí, ktoré nájdeme v kukurici, sú inhibítory proteáz.

Význam pre zdravie

- chráni sietnicu a prispieva k tomu, aby sa zachovala zraková schopnosť
- ochraňuje telo proti vstupu voľných radikálov
- znižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu a mŕtvice

Zaujímavosť

Kukurica je surovina vo vyše 500 druhoch výrobkov, od detskej výživy po priemysel a umenie. V priemysle sa zo zŕn vyrába škrob, dextrín, cukor, sirup, lieh, olej, kukuričný lepok, acetón, papier, celulóza, linoleá, izolačné dosky, dextróza a furfol.



viac na: http://zelovoc.nazdravie.sk/sk/zelenina/kukurica/111/



Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok