zemislava

Mäso - prospieva alebo škodí?

Príroda nás vybavila enzýmami a baktériami, ktoré dokážu veľmi účinne spracovávať mäso a do tela sa tak dostávajú veľmi dôležité látky. V čom je teda problém? Prečo sa šíria reči, že mäso nám škodí? Mäso samotné, či už biele, červené alebo rybacie je samo o sebe zdraviu prospešné. Obsahuje hlavne bielkoviny ale aj iné stopové prvky ako zinok, vápnik, fosfor atď.

Problematické však je dnešné „moderné“ chovanie a spracúvanie. Zvieratá sú kŕmené potravou plnou pesticídov alebo geneticky modifikovanou kukuricou, sójou a pšenicou a zatiaľ ešte nevieme zistiť aké dôsledky môže mať toto genetické inžinierstvo. Okrem toho zvieratám sú podávané rastové hormóny a antibiotiká, ktoré zákonite prechádzajú z ich mäsa do nášho tela. Je síce pravda, že Európska únia a Slovenská republika ich používanie obmedzuje alebo zakazuje, ale niektorí výrobcovia tieto opatrenia aj tak obchádzajú a navyše nie vždy vieme zistiť z akého zdroja a krajiny mäso pochádza.

Ak by sme sa vedeli vyhnúť geneticky modifikovanému kŕmeniu a podávaniu antibiotík a hormónov, potom je ďalším problémom balenie mäsa. Na to aby vydržalo dlho „čerstvé“, dobre voňalo a vyzeralo, sú do balení kvôli konzervácií a zvýrazneniu chuti pridávané oxid uhoľnatý a rôzne nitráty, ktoré sú karcinogénne. Samozrejme úplne najhoršie sú údeniny, ktoré obsahujú buď veľké množstvo tuku, nekvalitné časti zvierat, mäso z chorých zvierat alebo iné konzervačné a údiace látky spôsobujúce rakovinu. Konzumáciou jednej klobásy denne stúpa pravdepodobnosť infarktu o 20%. Konzumácia červeného mäsa (u nás hlavne bravčového) zvyšuje možnosť rakoviny hrubého čreva a konečníka, ktorou u nás ročne trpí čoraz viac ľudí.

Čo sa týka rýb, ich mäso alebo skôr svalovina je oveľa jemnejšia a ľahšie stráviteľná a obsahujú iné stopové prvky ako mäso suchozemských živočíchov. Problém však nastáva v tom, že sa veľmi ľahko kontaminujú najmä ortuťou, ktorá sa ako priemyselný odpad vypúšťa do sladkých i slaných vôd. To je prípad hlavne voľne žijúcich rýb. Ryby chované v rybníkoch nemusia byť kontaminované z vody, ale z potravy, ktorou ich kŕmia. Často totiž ide o geneticky modifikovanú kukuricu a pšenicu.

Tieto riadky možno znejú ako nejaká konšpirácia, ale bohužiaľ všetko sú overené fakty. Namietať môže najmä staršia generácia, že za ich čias to nebolo. A je to pravda! Nebolo! No deje sa to dnes a nemôžeme predtým donekonečna zatvárať oči! Niektorí sa teraz asi pýtajú, že čo teraz? Čo robiť? Mám prestať jesť mäso? Alebo tieto fakty sa mi nepáčia tak ich radšej budem ignorovať a tváriť sa, že mňa sa to netýka?
Pokiaľ to dokážete, vylúčte alebo výrazne obmedzte konzumáciu údenín a mletého mäsa v konzervách. To isté sa týka aj konzervovaných rýb. Mäso jedzte aj naďalej, ale snažte sa ho získať z overených zdrojov. Nie všetci majú možnosť si chovať vlastné zvieratá, ale na Slovensku rastú ako huby po daždi mnohé prírodné farmy, ktoré zvieratá nedopujú nekvalitnou stravou a chovajú ich v dôstojných podmienkach. Bohužiaľ sa to zatiaľ odráža na cene, že takto kúpené mäso je drahšie ako to na pultoch supermarketov, ktoré bolo nevedno koľkokrát prebaľované, zle skladované a prevezené cez niekoľko štátov. Radšej si však zaplaťme za kvalitu a jedzme menší objem, ale mäsa, ktoré nám nespôsobí rakovinu.

Problémom dnešnej doby je aj nadbytočná konzumácia jedla. Tým, že je všade všetko a po celý rok dostupné, tak nám nerobí problém napchávať sa prakticky od rána do večera aj keď naše telo toľko potravy ani nepotrebuje. Preto jedzme radšej menšie dávky ale kvalitného jedla. Našťastie príroda nás zásobuje potravinami, ktoré účinne bojujú proti karcinogénom v mäse. Sú nimi flavonoidy a kurkumín, ktoré majú antioxidačné, protizápalové a protivírusové účinky. To je však téma na ďalší samostatný príspevok.

Zdroj: Ako prežiť dobu jedovú, Anna Strunecká, 2014


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok