zemislava

Med

Med je včelí dar plný energie, zdravia a chuti.

Podľa egyptskej legendy včely, ktoré produkujú med, sú vraj oživené slzy boha slnka Ra, vyronené nad nevďačnosťou ľudí.

Dávni lekári a liečitelia odporúčali med ako zdravú i liečivú výživu na mnoho neduhov. Zloženie medu je závislé od rastlinného zdroja nektáru pri kvetovom mede alebo od zdroja medovice pri lesnom mede. Významnou ozdravnou zložkou naturálneho medu sú najmä vitamíny skupiny B, minerály – hlavne v medovicových medoch -, množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré sú aj súčasťou materskej kašičky, propolisu či peľu. Dôležitou súčasťou prírodného nepasterizovaného medu sú a antioxidanty. Med má až 10 krát vyššiu antioxidačnú účinnosť ako biele víno.

Používanie medu pre zdravie má svoje pravidlá, ako jeho zdravotné a výživové účinky neznehodnocovať, ale naopak znásobovať. Pri jeho predávkovaní hrozí obezita, disharmónia v cukrovo-inzulínovom metabolizme a iné. Nepasterizovaný med od zodpovedného včelára sa užíva bez tepelnej úpravy. Med sa neje lyžičkou lebo podobne ako cukor pri styku s tráviacimi sliznicami ich môže atakovať až tak, že ich bunky poškodí. Med vždy užívame rozpustený a zriedení vo vlažnom, ale nie horúcom nápoji, aby sme nezničili jeho liečivé látky, ktoré sa teplom menia na látky pre nás nestráviteľné.

Pri kúpe medu si dávame pozor na krajinu pôvodcu, ale aj pri domácich výrobcoch môže nastať problém s pančovaním a zmiešavaním kvalitného medu s mene kvalitným alebo dokonca umelo vytvoreným medom.


Zroj: Vitalita, december 2012



Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok