zemislava

Mlieko

Mlieko je nápoj považovaný za jednu zo základných potravín. Má mnoho plusov ale aj mínusov, a preto je pitie mlieka veľmi kontroverzná záležitosť.

Potrava pravekých ľudí mlieko a mliečne výrobky neobsahovala a niektorí odborníci sa domnievajú, že tráviaci trakt ľudí je ešte stále viac prispôsobený na rozkladanie stravy pračloveka ako na trávenie moderných druhov potravín. Namietajú, že človek je jediný tvor na planéte, ktorý pije materské mlieko iného živočíšneho druhu a to dokonca aj v dospelosti, keď už ostatné cicavce prešli na inú stravu.

Iní zasa tvrdia, že mlieko by v jedálničku človeka nemalo chýbať, pretože obsahuje nutrične dôležité proteíny, mliečny cukor, tuky, vitamíny a minerálne látky. Je hlavným zdrojom vápnika potrebného najmä pre naše kosti.

Najväčším negatívom mlieka je, že čoraz viac ľudí je alergických na niektoré jeho zložky. Z mliečnych proteínov robí problémy kasein, alfa-laktalbumin a beta-laktalbumin.
Kasein sa často stáva príčinou alergických reakcií aj tých, ktorý mlieko vôbec nekonzumujú, a to preto, že kasein a kaseináty sa veľmi často používajú ako plniva a dochucovadla do rôznych potravinárskych výrobkov( párky, omáčky, sušienky, cereálie, šľahačka, zmrzlina, šalátové dressingy, pekárske polevy a cukrárenské krémy...)
Kravské mlieko obsahuje v malom množstve aj beta-laktoglobulín, ktorý však chýba v ľudskom materskom mlieku a existuje podozrenie, že táto bielkovina vedie u detí k tvorbe protilátok, ktoré napádajú glycodelin, dôležitý pre imunitný systém. To môže mať za následok zničenie pankreatických buniek produkujúcich inzulín a tak vzniká cukrovka.

Mliečne cukry sú zastúpené v podobe laktózy a tagatózy. Laktóza nespôsobuje alergické reakcie, ale u jedincov s nedostatkom enzýmu laktázy spôsobuje problémy podobné alergickej reakcií. Ak tento enzým chýba, laktóza sa v črevách neštiepi, kvasí tam a spôsobuje zažívacia problémy.

Mliečne tuky nezvyšujú cholesterol, ale nadmerné pitie neodtučneného mlieka môže zahlieňovať( a tým pádom prekysľovať) organizmus a spôsobovať nadváhu až obezitu.

U ľudí alergických alebo trpiacich intoleranciou je otázka pitia mlieka vyriešená. Ľudia, ktorí pitie mlieka znášajú dobre by však mali dať pozor, aby ho nekonzumovali vo veľkom množstve a všade tam, kde je to možné by ho mali nahradiť zakysanými mliečnymi výrobkami.



Doba jedová 2, prof.RNDr. Anna Strunecká, DrSc. a prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.



Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok