zemislava

Nie všetky éčka sú škodilivé

Čo vlastné éčka sú?
Sú to potravinárske aditíva alebo prídavné látky, ktoré majú zabezpečiť, aby potravina bola dlhšie trvanlivá, aby nestratila svoju farbu a vôňu, aby sa zvýraznila ich chuť...
Môžu to byť napr.: povolené farbivá do potravín, náhradné sladidlá, konzervačné látky, vitamíny, antioxidanty, kyseliny, regulátory kyslosti, topiace soli, kypriace látky, zahusťovadlá, želírujúce látky, stabilizátory, emulgátory, odpeňovače, zvýrazňovače chuti, hnacie plyny, baliace plyny, a i.

Výrobcovia sú povinný uvádzať na obaloch zloženie daného produktu a často krát je názov nejakej látky uvedený len písmenkom E a príslušným číslom. A aj keď tam je názov látky rozpísaný, bežný spotrebiteľ nie vždy vie o akú látku sa jedná. Aj keď niektoré názvy znejú hrozivo, nie všetky látky sú chemické a nezdravé. Niektoré látky sú totiž vitamíny a iné prírodné látky ako chlorofyl E140, karotén provitamín A E 160, kyselina askorbová vitamín C E300, tokoferol vitamín E E306 a pod.

Éčka sa delia do viacerých skupín: prírodné látky - výťažky z rastlín a húb; prírodne identické - umelo vyrobené, ale v prírode sa vyskytujúce látky; umelé - chemicky vyrobené neprírodné látky.

No niektoré látky, napriek tomu že sú schválené a používané majú pri dlhodobom užívaní nepriaznivý vplyv na ľudské zdravie. Spôsobujú rôzne zdravotné problémy a najzávažnejším je rakovina, ktorej je čoraz viac. No môžu byť príčinou širokej škály alergií u detí aj dospelých.

Preto sa odporúča: všímať si zloženie kupovaného výrobku; kupovať bio výrobky bez pridaných umelých látok; kupovať základné potraviny neobsahujúce žiadne konzervanty; dávať prednosť potravinám s prírodnými látkami.

Zoznam prídavných látok v potravinách - látky sú tam rozdelené podľa miery prospešnosti alebo škodlivosti.



Zdroj: Vitalita, č.11, str. 17
Ekoporadňa Živica





Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok