zemislava

Plesne v potravinách

Plesne sú vláknité huby produkujúce mnoho jedovatých látok – mykotoxínov. Na potravine rastúca pleseň sa rozmnožuje mikroskopickými spórami, ktoré prenikajú hlboko do potraviny bez toho aby sme si to všimli. Tým sa znehodnotí celá potravina. Preto nestačí pleseň oškrabať, vyrezať alebo umyť. Mykotoxíny nezničí ani prevarenie ani zamrazenie. Aby sme sa vyhli skorému pokazeniu potravín, neskladujme ich v teplom a vlhkom prostredí. To platí najmä pre potraviny balené v mikroténových sáčkoch. Mali by sme ich odtiaľ čím skôr vybrať a zjesť alebo inak vhodnejšie skladovať. Konzumácia mykotoxínov škodí ľudskému telu a to najmä pečeni a obličkám. Negatívne pôsobia tiež na imunitný systém a niektoré sú karcinogénne. Plesne sa najčastejšie nachádzajú v obilovinách a pekárenských výrobkoch, bravčovom mäse, vnútornostiach, orieškoch a taktiež vo víne, ktoré bolo vyrobené z hrozna napadnutého plesňami. Išlo najmä o juhoeurópske vína, avšak Európska únia tieto prípady prešetrila a zaviedla nové technologické postupy, aby sa šíreniu mykotoxínov zabránilo. Okrem toho sa plesne nachádzajú aj na ovocí. Problematické sú hlavne jablká, ktoré majú tenkú šupku a v prípade jej poškodenia sa plesne dostávajú ihneď do dužiny a plod je znehodnotený. Takéto plody sa potom používajú na výrobu džúsov a detských výživ. Množstvo mykotoxínov je kontrolované a produkty, ktoré presahujú kritickú úroveň by sa nemali dostať na trh. Otázne však je či sa tak naozaj deje. Konzumáciu týchto rizikových potravín musí každý zvážiť sám. Zdroj: Doba jedová 2, Anna Strunecká a Jiří Patočka


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok