zemislava

Rajčiak obyčajný

Plody rajčiaka jedlého tvorí z viac ako 90% voda, 5% sacharidy a 2,5% bielkoviny. Má vysoký podiel vlákniny a neobsahuje takmer žiadne tuky. Zrelé plody rajčiaka jedlého sú bohaté na beta karotén a vitamín C, v menšej miere obsahuje aj vitamín B, lykopén, chróm a draslík. Zelené nedozreté plody môžu spôsobiť otravu organizmu.
Záujímavosti o rajčinách:

1. Botanicky je rajčina ovocie, ale ako píše aj server express.co, pred 121 rokmi, konkrétne 10. mája 1893 rozhodol Najvyšší súd USA, že rajčina je zelenina, nie ovocie.

2. Prvé rajčiny v Európe mali zlatistý nádych (volali ich aj zlaté jablká). Aj prvé opisy, ktoré sú zaznamenané v prvej polovici 16. storočia, pomenúvajú rajčinu ako zlaté jablko. V roku 1554 zaviedli latinský názov Mala aurea.

3. Rajčiny doviezol do Európy Krištof Kolumbus v roku 1498. Z prvých plodov sa mohli tešiť Portugalci a Španieli.

4. V 17. a 18. storočí boli rajčiny považované predovšetkým za okrasnú rastlinu, až koncom 18. storočia sa začínajú bežne používať v kuchyni.

5. Do roku 1820 sa v Severnej Amerike považovali rajčiny za jedovaté.

6. Doposiaľ najväčšia rajčina vyrástla v Oklahome v roku 1986 a vážila 3,5 kilogramu. Ako dodáva express.co.uk, rajčina stačila na sendviče pre 21 ľudí.

7. Zelené nedozreté plody rajčiny môžu spôsobiť otravu organizmu.

8. Rajčina má vysoký podiel vlákniny a je vhodná pre ľudí, ktorí sa snažia zbaviť nadbytočných kilogramov, pretože neobsahuje takmer žiadne tuky.

9. Rajčina pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Aztékovia a Mayovia kultivovali túto plodinu približne od roku 200 pred naším letopočtom.

10. Ak máte mastnú pleť, rajčiny vám pomôžu. Vitamíny C a A, ktoré tieto plody obsahujú, sú známe ako vhodné "odmasťovače". Informoval o tom denník Huffngton Post. Vitamín C je veľkým pomocníkom pre pečeň, pretože spolu s ňou ničí v tele toxíny. Napríklad v období detoxikácie je preto mimoriadne dôležité dopriať si čo najviac vitamínu C, najlepšie v prírodnej forme.

11. Konzumácia rajčín, rajčinovej šťavy a ďalších potravinárskych výrobkov s rajčinovým základom výrazne znižuje riziko výskytu porážky.


Zdroj:

http://sk.wikipedia.org/wiki/Raj%C4%8Diak_jedl%C3%BD

http://www.aktuality.sk/clanok/260154/top-11-zaujimave-fakty-o-rajcinach/?utm_source=%C5%BDiv%C3%A9.sk,utm_medium=zona-hp,utm_content=supermenu,utm_campaign=cross



Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok