zemislava

Šampiňóny

Šampiňón, alebo tiež Pečiarka záhradná, je druh huby, ktorý sa vo svete i u nás teší veľkej obľube. Šampiňóny sú nielen chutné, ale aj zdravé a ľahko dostupné každému milovníkovi húb.
Skrývajú v sebe vysokú nutričnú hodnotu vitamínov a minerálnych látok. Svoje zastúpenie tu majú vitamíny A, B komplex (B1, B2, B6, B12), C, D, E aj K. Bohatosť výživových látok nekončí ani pri stopových prvkov; šampiňóny totižto obsahujú pomerne vysoké množstvo draslíka, sodíka, fosforu, no obsahuje aj horčík, vápnik, železo, zinok, jód, chróm, selén či nikel. Napriek tomu, že šampiňóny patria k nízkokalorickým jedlám, obsahujú mastné kyseliny (omega 3 a 6), ktoré však priaznivo ovplyvňujú nervový systém, podporujú zdravie srdca a tiež pôsobia proti vzniku rakoviny. Nemenej dôležitými látkami sú aj antioxidanty, ktorými zdrojmi sú aj šampiňóny a ktoré bojujú proti škodlivému pôsobeniu voľných radikálov na ľudský organizmus.

Látky obsiahnuté v šampiňónoch:

• Podporujú imunitný systém a napomáhajú pri liečbe niektorých alergií;
• Potláčajú množenie niektorých baktérií;
• Upravujú hladinu cukru v krvi;
• Pôsobia preventívne voči kardiovaskulárnym ochoreniam (napr. ateroskleróze);
• Možno ich využiť ako doplnkovú liečbu dny.

Viaceré výskumy potvrdili, že šampiňóny obsahujú látky (agaricin a gyromitrin), ktoré môžu vyvolať rakovinového ochorenie. Mnohí tak podľahli panike a šampiňóny prestali konzumovať. Ďalším faktom však zostáva, že obsah týchto látok v šampiňónoch je veľmi nízky a preto len skutočne nadmerná, každodenná a dlhodobá konzumácia týchto húb by mohla byť spúšťačom tvorby nádoru. Agaricin, ktorý sa v značnom množstve nachádza v klobásach, údeninách je však pre organizmus nebezpečnejší.


viac na : http://fit.server.sk/vyziva/sampinony-huby-ktore-chrania-pred-rakovinou/


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok