zemislava

Sója

Táto strukovina pochádza z Ázie a dodnes sa vedú spory či je pôvodne z Číny alebo z Japonska. Do Európy a Ameriky sa dostala až na sklonku 18. storočia.

Sója je asi najvýznamnejšia zo všetkých strukovín a môže sa konzumovať v rôznych formách: výhonky, tofu, tampeh, jogurt, múka, mlieko, omáčka...

Obsahuje izoflavonoidy, ktoré ovplyvňujú hormón estrogén v tele. Pôsobí priaznivo na symptómy v období menopauzy, napríklad na návaly, ale okrem toho pôsobia preventívne aj proti iným chorobám súvisiacimi s hormónmi.
Inhibítory proteázy prítomné v sóji pôsobia preventívne aj proti rakovine. Obsahuje vitamín E, ktorý chráni bunky proti voľným radikálom a vitamíny skupiny B, ktoré ochraňujú nervovú sústavu.

Fakty:
--> sója je často geneticky modifikovaná, a preto si kupujte iba bio výrobky alebo garantované produkty
--> obsahuje viac bielkovín ako mliečne výrobky, ale žiaden cholesterol
--> je jedna z mála rastlinných potravín, ktoré obsahujú všetkých osem esenciálnych aminokyselín

Aj keď sója má všestranné využitie, neslúži ako náhrada rozmanitej stravy a preto by sa to s jej konzumáciou nemalo preháňať. To sa v podstate týka každej potraviny.



Zdroj: 100 receptov pre zdravie, Paula Bartimeus
100 receptov na posilnenie imunity, Charlotte Haigh
Ovocie a zelenina, kolektív autorov


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok