zemislava

Šošovica

Šošovica bola vraj známa už v starom Egypte, kam sa dovážala a stala sa jedlom boháčov. Najviac šošovice sa však tradične konzumuje v Indii, kde pestuje viac ako päťdesiat druhov najrôznejších farieb a veľkostí tejto jedinečnej plodiny.

Má v sebe aj veľa železa, tým podporujú tvorbu, ale aj cielenú obnovu krvi. Keď do uvarenej pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, uľahčíme vstrebávanie železa.
Doporučuje sa pri odtučňovacích kúrach, pri chudokrvnosti a pri problémoch so zvýšeným cholesterolom. Podobne ako ďalšie strukoviny reguluje činnosť čriev a funguje ako skvelá prevencia pri zápche.
Je vhodná aj pre diabetikov, lebo znižuje obsah cukru v krvi.
Obsahuje Kyselinu listovú (vitamín skupiny B). Dôležitá je pri liečbe rakoviny a srdcových chorobách.Rastlinné steroly obsiahnuté v šošovici a ktoré sa svojou štruktúrou podobajú cholesterolu. Vďaka nim znižujú tento tzv.zlý cholesterol v krvi.

Saponíny – predchádzajú kardiovaskulárnym ochoreniam tak, že viažu cholesterol v tráviacom trakte. Ukazuje sa, že môžu potláčať aj rakovinu.
Šošovica je vlákninová bomba. Nerozpustná vláknina v šošovici pomáha znižovať hladinu cholesterolu a stabilizovať krvný cukor.
Železo – nemôže nám chýbať, ak sa snažíme o zdravé tehotenstvo, chceme zlepšiť imunitu či predísť anémii. Železo absorbujeme lepšie, ak spolu so šošovicou konzumujeme potravinu bohatú na vitamín C.

viac na: http://metabolizmus.sk/preco-bielkoviny/sosovica-bielkoviny-zelezo-vapnik/


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok