zemislava

Spirulina

Spirulina je veľmi jednoduchá riasa žijúca v teplých sladkých vodách. Je veľmi bohatým zdrojom živín. Vedeli to už aj Aztékovia, ktorí ju vo veľkom pestovali a dennodenne ju konzumovali, aby im dodala dostatok energie a vitality. Vtedy sa európski dobyvatelia prvý krát stretli s užívaním spiruliny.

Znovu objavená bola až v 20.storočí belgickým botanikom na expedícií v Afrike, kde ju domáci obyvatelia zbierali v podobe peny z povrchu jazera, sušili a tvarovali do akýchsi koláčov a potom ich predávali na miestnom trhu, kde boli veľmi obľúbené.

Dnes spirulinu odporúčajú ako náhradný zdroj živín pre deti aj dospelých mnohé svetové organizácie.

Obsahuje:

aminokyseliny – fenylalanín, izoleucín, leucín, lyzín, methionin, tryptofán, valín, alanín, arginin, cystein, glycín, histidín, kyselinu aspartamovú, kyselinu glutamovú, prolín, serín a tyrosín

minerály – draslík,, fosfor, horčík, mangán, selén, vápnik, zinok a železo

vitamíny – inositol, vitamín B1 B2 B3 B5 B6 B8 B12, vitamín E a vitamín H

karotenoidy – alfa karotén, beta karotén, echinenón, kryptoantín, luteín a zeaxantín

enzymatické pigmenty – fykocyanín a chlorofyl

Okrem toho obsahujú aj iné dôležité živiny ako bielkoviny, tuky, sacharidy...

Vďaka obsahu týchto látok, je preto spirulina vhodná pri liečbe ALERGIE, CUKROVKY, CHUDOKRVNOSTI, OBEZITY, RAKOVINY, ďalej pri liečbe OBLIČIEK, SRDCA, ZRAKU, ŽLČNÍKA, pomáha bojovať proti VÍRUSOVÝM OCHORENIAM, zvyšuje IMUNITU a v starobe dodáva VITALITU.


Zdroj: Zelené potraviny, Maria Dallen



Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok