zemislava

Xylitol - sladidlo

Mnohí ľudia si tento cukor zamieňajú za umelo vyrobené sladidlo a teda hneď ho považujú za škodlivé. Avšak xylitol môžeme bežne v prírode nájsť napríklad v malinách, slivkách, kukurici a ovse. Priemyselne sa vyrába napríklad z drevného odpadu alebo kukurice. Napriek tomu, že suroviny na jeho výrobu sú veľmi lacné, technológia spracovania je drahšia a tým sa výsledný produkt predražuje. Xylitol je približne rovnako sladký ako sacharóza, ale uvoľní sa z neho menej kalórií. Jedna čajová lyžička xylitolu poskytne 9,6 kalórií zatiaľ čo jedna lyžička bežného cukru 15 kalórií. Nevýhodou xylitolu je, že vo väčších dávkach môže mať laxatívne účinky. Výhodou je, že xylitol ako sladidlo nemá žiadne účinky na hladinu glukózy a inzulínu v krvi. Nemá žiadnu pachuť a je vhodný pre diabetikov. Nepodieľa sa na tvorbe zubných kazov a ako častá prísada v žuvačkách má naopak prospešné účinky na zubnú sklovinu a ďasná. Žuvanie žuvačiek s xylitolom tiež brzdí množenie baktérií Streptococcus, takže prospieva k zlepšeniu celkovej ústnej hygieny. Preto odporúčam kupovať žuvačky sladené xylitolom. Zdroj: Doba jedová 2, Anna Strunecká a Jiří Patočka


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok