zemislava

Zázvor

Pojem „zázvor“ je v podstate nepresné označenie rastliny, ktorá sa odborne nazýva "ďumbier lekársky". Pochádza z tropickej Ázie a svoje miesto si našiel nielen v medicíne, ale i v kuchyni. Je obľúbenou ingredienciou nielen v kuchyni východu, ale používajú ho aj krajiny západnej Európy. Práve sem ho priviezli Španieli a už v 9. storočí sa stal takou dôležitou súčasťou jedál, že ním plnili koreničky a používali ho v rovnakej miere ako čierne korenie.

Oddávna sa používa na upokojenie žalúdka, liečbu plynatosti či proti vracaniu. Okrem toho pomáha pri absorbcii výživných látok. Je to veľmi efektívny liek proti nevoľnosti pri cestovaní či morskej chorobe. Pomáha zmierniť aj rannú nevoľnosť počas tehotenstva.

Ďumbier je odskúšaným liekom na osteoartritídu a reumu. Zmierňuje bolesť a opuchy kĺbov a pri pravidelnej konzumácií zlepšuje pohyblivosť. Ochraňuje aj srdce a znižuje hladinu cholesterolu, čím chráni pred infarktom a mŕtvicou. Okrem toho stimuluje krvný obeh a je výborným liekom na kašeľ a horúčku pri prechladnutí či chrípke.

Pozor: Vzhľadom k tomu, že zázvorové horčiny sú pomerne silné, zaobchádzame s nimi opatrne, obzvlášť pri vnútornom užívaní. Ďumbier by mali veľmi opatrne užívať ľudia so žalúdočnými, dvanastorníkovými a črevnými vredmi, colitídou, Crohnovou chorobou, tehotné a kojace ženy a malé deti.



Zdroj: http://diva.aktuality.sk/clanok/23230/zazvor-maly-zazrak-na-velke-neduhy/
100 receptov pre zdravie, Paula Bartimeus


Komentáře k článku.

Rýchle pôžičky pred výplatou

Vytvořenou službou WEP.sk - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránok